Hvordan virker hybridbiler?

af
0 kommentar

Hybridbiler

Hybridbiler er blevet ret populære på det sidste, og den stigende benzin pris har sikkert haft en stor indflydelse på den popularitet. Men hvordan virker hybridbiler?

Paralelle hybridbiler

De fleste hybridbiler er paralelle, dvs. biler der både blevet drevet af en elektrisk motor og en forbrændingsmotor. De hjælper skiftevis med at få bilen til køre, hvilket betyder at man kan bruge hver motor når de er mest effektive og dermed spare en masse benzin og mindske sine forurende udledninger.

Når man kører fra et stop, bliver bilen drevet af den elektriske motor, som hiver strøm fra batteriet. Bilen bliver elektrisk drevet op til 25 Km/t hvilket er grunden til at hybridbiler er mest effektive i byen.

Under normal “cruising”, dvs. når man kører hurtigere en 25 Km/t, tager forbrændingsmotoren over for den elektriske motor. Benzinmotoren driver også en generator som oplader batteriet der driver den elektriske motor.

Når man accelererer hårdt, bruger hybridbiler begge motore til at drive bilen og tilføre mere kraft til hjulene. Den fælles anstrengelse er kun muligt takket være den kraftdelte transmission son kombinere  drejningsmomentet som de begge producere. Her bruger el-motoren både strøm fra batteriet og direkte fra generatoren, som bliver drevet af forbrændingsmotoren. Ligesom elektriske biler, så har hybridbiler også “regenerative braking”, hvilket betyder at når man stopper med at accelerere bliver bilens moment forvandlet til strøm som oplader batteriet. Udover det, så bliver alle bilens funktioner, såsom radio og air conditioning, også drevet af batteriet.

Serie hybridbil

Serie hybridbiler kører kun på el, men kan ikke oplades, da det er en forbændingsmotor der oplader der driver generatoren, som oplader batteriet og driver elmotoren. En komputer bestemmer hvor meget strøm skal komme fra generatoren eller fra batteriet. Disse modeller er bedst til byen da komputeren kan vælge kun at bruge batteriet, og dermed gemme generatoren og motoren der driver den, til når den er mest effektiv.

Den mest populære hybridbil er den kendte Toyota Prius, som kan køre ca. 21 km/l. Dog kan man opnå endnu bedre effektivitet, som Volkswagen illustrere ret godt. Deres limited production Volkswagen XL1 kan køre 100 Km på en liter diesel benzin!

Plug-in hybridbiler

Plug-in hybridbiler virker ligesom normale hybridbiler, men de kan også oplades ligesom elbiler. De kan også sættes til at køre kun på strøm, eller benzin, hvilket gør dem ret smarte hvis man ikke kører ret langt hver dag. Hvis du kører en kort rute til arbejde, kan du bruge den uden at spilde en dråbe benzin, men du skal heller ikke bekymre dig skulle du tage en lang tur i weekenden.

0 kommentar
1

Du vil elske

Skriv en kommentar