Hvordan virker elektriske biler?

af
0 kommentar

Batteri drevet biler, er biler son udelukkende kører på el. Energien er opbevaret i et batteri som driver en elmotor, som drejer hjulene. Når batteriet er tomt kan det oplades med et stik i hjemmet eller ved en dedikeret opladnings station. Fordi de ikke bruger benzin og er 100% drevet af electricitet, bliver de også kaldt “all-electric”.

Når man kører i en elektrisk bil, producere den ikke forurene gasser – de har slet ikke et udstødningsrør! Men strømmen der har opladet batteriet kan godt sagtens komme fra forurene kilder, såsom forbrænding eller atomkraft, hvilket jo ikke er ideelt. I USA har man målt, at selvom bilen blev opladet i stater med den største andel af electricitet produceret af kulforbrænding, forurenede den stadig mindre end sin benzindrevne modspiller. I Danmark er lige under 50% af vores strøm produceret af solen eller vinden, så det problem er betydelig mindre hos os. Hvis man ovenikøbet kunne flytte de ressourcer vi bruger på benzin markedet over til strømmarkedet, kunne vi måske en dag se frem til at køre rundt i 100% grønne biler!
Ved ikke at bruge benzin sparer man også en masse penge. I USA har man målt at en elbil ejer kan spare 1000 Dollars (6.593 Kr.) om året på benzin penge. I danmark kan du regne med at spare ca. 14 øre per kilometer kørt. Man skal dog ikke glemme at man også kan spare penge på købet af sin elbil da afgifterne er lavere en på benzinbiler. Du kan læse mere om afgifter her.

Hvorfor er elektriske biler bedre end bezindrevne biler?

Alle elektriske motorer er i sagens natur mere energieffektive. De stopper også med at bruge energi når man holder stille (“idle-off”) , og oplader batteriet når man bremser (“regenerative braking”).

Elektriske biler har også den fordel at kunne oplades derhjemme, dog kræver det at man får installeret en ladeboks da en normal stikontakt ikke ville kunne håndtere belastningen i længden. Det er også hurtigere at oplade sin elbil med en ladeboks. Læs mere om opladning af elbiler i vores guide til oplanding af din elbil.

De fleste elektriske biler kan køre mellem 112 og 160 km på en opladning, men nogle kan endda komme op på 426 km! Det er oftest langt nok til en normal daglig brug og man ser flere og flere opladningsstationer i Danmark og Europa. Flere og flere arbejdsplader og parkeringkældre begynder også at tilbyde oplading, hvilket kun gør det nemmere i fremtiden.

Subjektivt set er der også mange førere der nyder den køreoplevelse som elektriske biler giver. Elektriske motorer har næsten øjeblikkeligt drejningsmoment, imens drejningsmomentet i forbændingsmotorer stiger gradvist sammen med motorens omdrejninger. Det betyder at elbiler en meget hurtig acceleration og en “let” eller “zippy” følelse i forhold til konventionelle biler.

Andre “grønne” biler

Plug-in elektriske hybride biler har både en elektrisk motor og en traditionel benzin drevet motor. De har en længere rækkevide end “full-electric” biler men på bekostning af miljøet.
Konventionelle hybride biler, som ikke kan oplades direkte, er ikke betragtet som elbiler.

Brændstofscelle biler omdanner brint til strøm som oplader et batteri og forsyner elmotoren. Det er en ret ny teknologi, men den kan sagtens komme til at spille en større role i kampen om at redde miljøet.

0 kommentar
0

Du vil elske

Skriv en kommentar